Dan Vlădescu, ANRMAP: „Este o problemă de siguranță națională dacă România pierde fondurile europen. Fosta conducere a aplicat doar avertismente și nu amenzi”

Dan Vlădescu, ANRMAP: Este o problemă de siguranță națională dacă România pierde fondurile europen. Fosta conducere a aplicat doar avertismente și nu amenzi
Publicat: 26/10/2012, 14:51
Actualizat: 01/05/2015, 05:27

Actualul președinte al ANRMAP, Dan Vlădescu a explicat într-o conferință de presă că una din cauzele blocării de către Comisia Europeană a fondurilor europene în valoare de 10 miliarde euro este și aceea că fosta conducere a instituției nu a aplicat destule amenzi în cazul licitațiilor din fonduri europene. Dan Vlădescu a precizat că „tot ce s-a întâmplat pe partea de control privind achizițiile pe fonduri europene a fost deficitar”. Șeful ANRMAP a declarat că majoritatea controalelor instituției privind achizițiile pe fonduri europene s-au soldat cu simple avertismente.

Președintele Autorității Naționale de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice (ANRMAP) Dan Vlădescu susține că CE a blocat fondurile europene în valoare de 10 miliarde pentru că fosta conducere a instituției nu a verificat destul de bine achizițiile din fonduri UE. „Tot ce s-a întâmplat pe partea de coontrol privind achizițiile pe fonduri europene a fost deficitar. Este o problemă de siguranță națională dacă România pierde acești bani din fonduri europene. Din datele pe care le am au fost verifiate și Programul Operațional Transport dar au fost controale și la celelalte programe operaționale.”

Vlădescu a mai declarat că ANRMAP a verificat foarte puține proceduri de achiziței din fonduri europene și în majoritatea cazurilor au aplicat avertismente deși se impunea amendarea autorităților care au realizat licitațiilr. „Statistic pot să văspun că în 2009 au fost 2500 de proceduri pe fonduri europene și au fot verificate doar 34 adică 1,34%. În 2010 au existat 1021 de proceduri pe fonduri europene și au fost verificate 100 de proceduri. În 2011 au fost 700 de proceduri și au fost verificate 194 de proceduri. În 2009 au fost aplicate 324 de sancțiuni pentru procedurile pe fonduri UE. În 2010 au fosta aplicate 377 de sancțiuni. În 2011 au fost aplicate peste 500 de sancțiuni. Majoritatea sancțiunilor au fost avertismente și nu amenzi.”, a declarat Vlădescu.

Actualul director al instituției a mai precizat că fosta conducere a ANRMAP nu a sesizat ANI sau DNA privind fraudele pe fonduri europene.

Comisia Europeană a declanșat oficial procedura de presuspendare a fondurilor pe programele operaționale Regional, Transporturi și Competitivitate. Pentru cele trei programe, pentru care CE a declanșat procedura de presuspendare, țara noastră avea alocate aproape 10 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013.

Gândul a anunțat duminică, potrivit unor surse diplomatice, că CE intenționează să declanșeze procedura de presuspendare în cazul POS Transport și Pos Competitivitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
Nu-ţi mai face patul dimineaţa! Un medic te sfătuieşte să-l laşi dezordonat
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
Se dau 500 DE LEI OBLIGATORIU în România. Marcel Ciolacu: E directivă europeană
Lovitură devastatoare pentru Mădălin Ionescu. A pierdut cel mai drag om
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Analiza regelui Carol al II-lea după atacarea Franței de către Germania. „Turcia este singura noastră...
×